tiistai 15. toukokuuta 2012

Tietoa PILVIPISARA-pellavavaatteista

PILVI PISARA-mallisto

EKOLOGINEN VAATEMALLISTO
PILVI PISARA-malliston valmistetuksessa on haluttu välttää maapallon rasittamista. Vaatteet on valmistettu pellavasta, joka on kasvatettu ja kudottu kankaaksi Suomen lähialueilla. Kankaiden värjäyksessä on käytetty väriaineita, jotka eivät sisällä raskasmetalleja. Valmiita vaatteita ei kuljeteta pitkiä matkoja, suurin osa myydään samassa tilassa kuin ne valmistetaan.

SUUNNITTELU JA VALMISTUS
PILVI PISARA-vaatteet suunnittelee ja valmistaa Milvi Pesari, joka on ollut käsityöyrittäjä vuodesta 1976. Pellavan hän otti materiaalikseen 1990-luvun puolivälissä. 

Vaatteiden suunnittelu, kankaisen käsittely ja tuotteiden valmistus tapahtuu fiskarsilaisessa työhuoneessa, joka sijaitsee Fiskars-yhtiön entisessä aurapajassa.

KANKAAT
PILVI PISARA-vaatteet valmistetaan 100%:sta pellavasta. Vaatteisiin käytetään useita erilaisia pellavakankaita, jotka on kudottu Liettuassa, Latviassa ja Venäjällä.

Värilliset kankaat värjätään itse luonnonvärisistä käyttämällä teollisia värejä. Kaikki värisävyt on itse sekoitettu sellaisista väriaineista, jotka eivät sisällä raskasmetalleja.   Myös luonnonväriset ja valkaistut kankaat pestään ennen vaatteeksi ompelua. Näin kankaan tuntu säilyy samanlaisena kuin se on vaatteen ostohetkellä  eivätkä mitat eivät muutu pesussa.

Pellava soveltuu vaatteeksi suuren kosteudenimemiskykynsä ja lämmönjohtokykynsä ansiosta. Se tuntuu miellyttävältä ja kuivalta iholla ja on siksi erinomainen vaatetusmateriaali sekä kesällä että talvella.

HOITO
Pellavakuidun pinta on sileä, joten lika ei tartu siihen helposti ja se irtoaa alhaisissa pesulämpötiloissa.
PILVI PISARA-vaatteille suositellaan konepesua 40 asteessa. Vaate voidaan pestä myös 60 asteessa, jos se on hyvin likainen. Pesuaine ei saa sisältää valkaisevia aineita ja värilliset on syytä pestä erillään tai tummien vaatteiden kanssa, koska niistä irtoaa alussa väriä.  Harsomaisesta kankaasta valmistetut vaatteet kannattaa pestä käsin tai pesupussissa, koska harva ja löysäkierteisestä langasta valmistettu kangas kärsii pesukoneen aiheuttamasta mekaanisesta kulutuksesta. Vaatteet lingotaan ja oiotaan  hyvin kuivumaan ripustettaessa. Silitys suoritetaan höyryraudalla kuumimmalla lämpötilalla. Kemiallinen pesu on sallittu, mutta rumpukuivaus rasittaa turhaan vaatetta.


Lue lisää vaatteiden suunnittelijasta ja valmistajasta Milvi Pesarista tämän blogin ensimmäisestä tekstistä PILVIPISARA-pellavavaatteiden tarina.

Vaatteiden valmistui päättyi vuonna 2010. Koska PILVIPISARA-vaatteita on edelleen käytössä, pidetään tämä sivu julkaistuna.