torstai 23. maaliskuuta 2017

Näyttelyn JATKETUT MUISTOT päiväkirjasta - 2

Nyt on jo menossa näyttelyni JATKETUT MUISTOT neljäs ja viimeinen viikko.


Toisella viikolla oli hyvin vilkasta, olin iloisesti yllättynyt miten moni löysi näyttelyni.Tässä kuvasarja näyttelyssä käyneeltä tutulta.



 Kolmas viikko sen sijaan oli selvästi hiljaisempi ja  neuletyökin kasvoi.



Kolmannen viikon lauantaina tuli ystävä ja kolleega oman neuleensa kanssa ja istuimme pari tuntia työmme ääressä kaikessa rauhassa.
Neljäs viikko alkoi hienosti. Koko ajan oli ihmisiä ja välillä oli koko joukko keskusteli keskenään. 


maanantai 6. maaliskuuta 2017

näyttelyn JATKETUT MUISTOT päiväkirjasta - 1

Näyttelyn avajaiset olivat torstaina 2.3.

 Ensimmäinen näyttelyviikko on takana. Se on ollut avajaisten jälkeen auki kolme päivää.


Olen ollut itse koko ajan paikalla. Viikonlopun sulkemisajan jouduin valitettavasti muuttamaan tuntia aikaisemmaksi. En ollut tarkistanut juna-aikatauluja ajoissa. Illalla on Turun suuntaan menevissä junissa kolmen tunnin väli. Näyttely sulkeutuu lauantaisin ja sunnuntaisin siis klo 17, jotta ehdin 17.37 junaan. Toivottavasti kukaan ei kolkutellut ovea turhaan.

Tein itselleni työpisteen näyttelytilaan omasta pukkipöydästä ja gallerian varastossa olevasta tuolista. Neulon siinä värikästä villapeittoa dominotekniikalla. Oma aikani kuluu mukavasti ja vierailijatkin osoittavat kiinnostusta.



Näyttelyssäni on käynyt paljon vierailijoita, ohikulkijoita, näyttelykierroksella olijoita ja vartavasten kutsuttuja tuttuja. Olen tavannut kolleegoja vuosien takaa, joille en edes osannut lähettää kutsua. Jäljellä on paljon ihmisiä, joiden toivon tulevan näyttelyyni, mutta se onkin vielä kolme viikkoa auki. 

Torstaipäiviksi olen hankkinut tuuraajan, koska en halua olla osallistumatta Riitta Talonpojan keramiikkakurssille.

näyttely JATKETUT MUISTOT


Milvi Pesari järjestää tekstiiliteoksistaan näyttelyn JATKETUT MUISTOT galleriassa TILA Helsingissä osoitteessa Kalevankatu 40. Näyttely on avoinna 3.3-26.3.2017. 





Näyttelyn synnystä hän kertoo seuraavaa.

Työni ovat syntyneet 40 vuoden aikana kertyneistä neuletilkuista ja kankaanpaloista.

Tein vuosia villalangasta kirjoneuleita. Kuosien ja värien suunnittelun yhteydessä neuloin tilkkuja, joita olen varastoinut kymmeniä vuosia. Aika ajoin katselin niitä ja tiesin, että joskus tulen käyttämään ne johonkin uuteen teokseen. Se aika tuli muutama vuosi sitten. Silloin syntyivät näyttelyn PERINTÖPEITTO ja villapaidat AIKAMATKA. Kaiken säästävänä otin näitä töitä tehdessä päämääräksi, että kaiken materiaalin on löydyttyvä omista varastoista. Tämä määritteli teosten väritystä.

Neulekauden jälkeen löysin materiaalikseni pellavakankaan. Värjäsin kankaat itse ja tein niistä vaatteita. Varastoihina kertyi runsaasti erityyppisiä kangastilkkuja. Teetin myös koneella kirjailtuja tilkkuja, joiden kuviot piirsin itse. Näitä tilkkuja kiinnitin vaatteisiin. Kirjailtuja tilkkuja jäi paljon varastoon, kun lopetin vaatteiden tekemisen. Kangastilkuista ovat syntyneet pellavapussisarja PIILO ja nukketekstiilit LEIKKI=ILO=LEIKKI.

Minulle on ollut tärkeää käyttää vain luonnonkuiduista tehtyä tekstiilimateriaalia. Pidän eniten karheista ja himmeistä pinnoista. Suurinta nautintoa on tuottanut värien yhdisteleminen.


Milvin taustalla on työ nimeltä PERINTÖPEITTO. Sen ideana on liittää uudeksi työksi vuosina 1982-1992 neulotut kirjoneulepaitojen malli- ja väritilkut. Tilkut on vanutettu pesemällä, leikattu ja viimeistelty napinläpipistoilla. Ne on yhdistetty toisiinsa virkkauksella. Peiton taustana on pellakangas, joka kiinnitetty päälliseen sieltä päältä villalankasolmulla.
Peitto on tehty 2013.





Kaksi villapaitaa AIKAMATKA 1 ja 2 on valmistettu 2014. Niiden rakentamiseen on käytetty kahta kirjoneulepaitaa vuosilta 1988 ja 1992. Paidat on vanutettu tiiviiksi pesemällä, leikattu kappaleiksi, jotka on reunustettu napinläpipistoilla. Kappaleet on yhdistetty neulomalla puikoilla liitoskappaleet. Lopuksi on neulottu hihat samalla tekniikalla. Paidat on tehty 2014.










Nukketekstiilisarja LEIKKI=ILO=LEIKKI on valmistettu 2013. Nukenvaatteisiin ja sänkypeittoon on käytetty pellavavaatteista jäljelle jääneitä kankaita ja kirjailtuja tilkkuja. Villatakki ja sukat on neulottu puikoilla. Sänky on kirpputoriostos.





Nukketekstiilityö LEIKKI=ILO=LEIKKI näyttelyssä ILO, Fiskarsissa 2013.



Pellavapussisarjaan PIILO on käytetty vuosilta 2002-2010 kertyneitä itse värjättyjä pellavakankaita ja koneella kirjailtuja pellavatilkkuja. Kankaat on jääneet jäljelle vaatteiden valmistuksesta. Pussisarja on valmistunut 2017.