maanantai 3. huhtikuuta 2017

Näyttelyn JATKETUT MUISTOT päiväkirjasta - 3

Purin näyttelyni viikko sitten ja nyt on aika tehdä tilinpäätös siitä.

Lähdin tekemään näyttelyä sillä mielellä, että haluan näyttää vanhoille ystäville ja satunnaisille vierailijoille mitä olen viime aikoina tehnyt. Koska käytin koko urani aikana kertyneitä neule- ja kangaspaloja, tuli siitä samalla tarina kaikesta siitä mitä olen saanut aikaiseksi. Lähdin liikkeelle matalilla tavoitteilla; ehkä näyttelyni ei tavoitakaan toivomiani ihmisiä eikä kukaan vieraskaan ole kiinnostunut töistäni.

Ilokseni se ylitti kaikki odotukseni. Tavoitin vanhoja kolleegoja ja opiskeluaikaisia ystäviä. Näyttelyä tuli katsomaan monia galleriakierroksia tekeviä ihmisiä. Kaikki olivat halukkaita kuulemaan töitteni tarinaa ja tapasin ihmisiä, joita tekemiseni on jollain tavalla sivunnut. Keskusteluissa syntyi ideoita molemmin puolin ja moni katsoja lähti ulos inspiroituneena. Muutama istui kanssani neulomassa pitkän tovin. 

Koko näyttelyn ajan neuloin dominotekniikalla värikästä villapeittoa. Oli päiviä, jolloin ei syntynyt yhtään ruutua. Oli myös päiviä, jolloin niitä syntyi runsaasti. Näitä päiviä oli kuitenkin vain muutama. Yleensä päivä kului vierailijoiden kanssa puhuessa.

Olen iloinen, että tein oikeita valintoja. 
1. Galleriassa TILA näyttelyn pitäjä on vastuussa sen valvomisesta. Valvoin sen henkilökohtaisesti yhtä päivää lukuunottamatta, vaikka aluksi luulin, etten pysty tulemaan joko päivä Fiskarsista Helsinkiin sen takia.

2. Oleskelin koko ajan galleriatilassa enkä sen takahuoneessa. Huomasin, että olin näin koko ajan virittäytynyt näyttelyyn enkä vaipunut muihin mietteisiin.

3. Neuloin sitä villapeittoa. Niinpä en pitkästynyt, kun olin yksin. Työni myös kiinnosti kävijöitä ja keskustelimme siitä.
Näin pitkälle peitto ei näyttelyn aikana edistynyt. Olen jatkanut sen tekemistä kotona.

Tajusin, etten ole koskaan aikaisemmin pitänyt omaa näyttelyä galleriassa Helsingissä. Mieleen nousi se, että tekstiili oli aikoinaan sellainen taiteenalue, jota ei hyväksytty gallerioihin. Omat näyttelyni ovat olleet muuntyyppisissä tiloissa, esimerkiksi työhuoneiden yhteydessä. Yhteisnäyttelyissä olen ollut mukana gallerioissa ja museoissa. 

Näyttelyä suunnitellassani ajattelin, että tämä on kohdallani päätös uniikkitöiden tekemisessä, joita olenkin tehnyt vähän. Sain kuitenkin paljon innoitusta, oli yllättävän inspiroivaa viettää 4 viikkoa omien töiden ympäröimänä. Lopettaminen ei ole enää mielessäni.