maanantai 30. lokakuuta 2023

Näyttelytöitä 2020-luvun alussa


Vuonna 2020 osallistuin teoksella EMAMAA Fiskarsissa näyttelyyn NIITTY. 

Tein teoksen, jolla kuvasin ympäristyön muuttumista karuksi ja elottomaksi, josta kasvit vähitellen katoavat. Teos koostui istuintyynyistä, joiden värit ja pinta kuvasivat maa-aineksia, kalliota, hiekkaa ja kiviä. Multaakin oli vielä mukana. Yksi tyynyistä kuvasi runsaana kukkivaa kukkaketoa, jossa mehiläiset ja Linnut viihtyvät. Tyynyt rakensin käyttämällä täytteenä pellavakankaista ompelemistani tuotteista syntyvää leikkuujätettä. Tyynyjen päällinen syntyi neulomalla kierrätetystä nauhalangasta. Kirjaillun tyynyt päällisentein ompelemalla pellavakankaalle kuviot villallangalla. 













Vuonna 2021 järjestettiin Fiskarsissa näyttely TÄÄLLÄ. Oma näyttelytyöni nimi oli DORA JUNGIN PERINTÖ

Sain aiheen Dora Jungin tunnetusta jacquard-tekniikalla kudotusta ruusuaiheisesta pellavapöytäkliinasta. Otin kuviosta yhden ruusun, jota toistin kirjailemalla täyttäen koko pohjakankaan pinnan ruusukuviolla lisäten siihen omia elementtejä. Valmistin mekon, jonka yläosan etupuoli oli kokonaan kirjailtu. Takaosaan ompelin samaa kukkaa erilaisilla pistoilla samoin kuin mekon helmaosaan. Kaikki kankaat oli pellavaa ja ompelulangat ohutta alpakkalankaa.












PANNUMYSSY pressopannulle sashikotekniikalla

Pannumyssy syntyi keväällä 2023 halusta kokeilla japanilaista sashikotekniikkaa, jota on käytetty muun muassa kuluneen tekstiilin vahvistamiseen ja paikkaamiseen. Käytin vaatteiden valmistuksesta säästyneitä pellavakangastilkkuja, joista kokosin sashikotikkauksella pannumyssyn päällisen. Lämmöneristeenä myssyissä käytin pellavaneulahuopaa ja vuorikankaana paksua pellavakangasta.

Myssyt on olleet esillä pääsiäisen 2023 aikaan Fiskarsin KUPRU galleriassa näyttelyssä SUURI MUNAUS.