tiistai 9. toukokuuta 2017

Myymälä Ruukin Aura

Fiskarsiin on nyt avattu uusi myymälä Ruukin Aura. Olen yksi viidestä perustajajäsenestä. Me kaikki asumme ja työskentelemme Fiskarsissa. Myymme itse myymälässä suunnittelemiamme ja valmistamiamme tuotteita. 


Mukana ovat lisäkseni kultaseppä ja muotoilija Kirsti Doukas, keraamikko Riitta Talonpoika, paperin ja paperituotteiden tekijä Erja Huovila sekä käsipainettuista kankaista laukkuja tekevä Tarja Mustakallio. Katso lisää Auran nettisivuilta www.ruukinaura.fi ja fb-sivuilta Ruukin Aura.

Minä myyn oman PILVIPISARA-mallistoni pellavatuotteita. Ne ovat kodintekstiilejä ja rentoja, yksinkertaisia vaatteita. Aikaisemmin valmistamastani vaatemallistosta on edelleen mukana  huippusuositut väljät housut.

Pyyhevalikoimaani kuuluu pikkupyyhe useasta eri kankaasta ja iso pyyhe kylpykäyttöön.Kattaustektiileihin kuuluu eripituisia pöytäliinoja sekä lautasliinoja. Halattimekko sopii moneen käyttöön, jopa nukkumiseen.

Vohvelikankainen pyyhe sopii erinomaisesti kylpyhuoneeseen.

 Keittiöön on tarjolla yksiväristen lisäksi ruudullisia ja raidallisia pellavapyyhkeitä.

 Pellavahuivia saa luonnonvalkoisena ja pellavanvärisenä.


Myymälä Aura sijaitsee Fiskarsin Ruukin pääraitilla, osoite Fiskarsintie 358 ja se on auki ympäri vuoden. Kunkin hetken aukioloajat on nähtävissä Auran sivuilla.

JATKETUT MUISTOT - osa 2

Näyttelyni JATKETUT MUISTOT 3.3-26.3 galleriassa TILA nyt saanut jatko-osan Fiskarsissa. Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan myymälässä ONOMA on esillä samalla ajatuksella tehtyjä töitäni, joista vain yksi on sama kuin TILAssa, sekin eri tavalla ripustettuna. Yksi esillä olevista töistä syntyi edellisen näyttelyn jälkeen.

Töideni synnystä haluan kertoa seuraavaa.
 
Viime syksynä tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun ryhdyin käsityöyrittäjäksi. Olin neljä vuotta aikaisemmin valmistunut diplomi-insinööriksi koneosastolta aiheenani tekstiiliteknologia. Koulutukseen hakeuduin näyttääkseni taidetta väheksyvälle ja tekniikkaa elämän tarpeellisimpana asiana pitävälle isälleni, että kyllä minäkin pystyn. Teollisuuteen en kuitenkaan tuntenut vetoa. Palasin siihen, mitä olinkin halunnut, tehdä käsin ja luoda vaatteita.

Tämän näyttelyn töissä on käytetty 40 vuoden aikana kertyneitä neuletilkkuja ja kankaanpaloja.

Tein vuosia villalangasta kirjoneuleita villalangasta. Kaikenlaisia neuleenpaloja kertyi varastoon, säästin kaiken säästämisenarvoisen. Olen myös leikannut kappaleiksi kokonaisia villapaitoja, joita on jäänyt myymättä. Samoin olen vanuttanut pesemällä suurimman osan omassa käytössäni olleista villapaidoista. Leikatuista kappaleista on syntynyt tämän näyttelyn kaksi työtä, MILLENIUMPEITTO ja TYYNYSARJA.

Neulekauden jälkeen löysin materiaalikseni pellavakankaan. Värjäsin kankaat itse ja tein niistä vaatteita. Varastoihini kertyi runsaasti erityyppisiä kangastilkkuja. Teetin myös koneella kirjailtuja tilkkuja, joiden kuviot piirsin itse. Näitä tilkkuja kiinnitin vaatteisiin. Kirjailtuja tilkkuja jäi paljon varastoon, kun lopetin vaatteiden tekemisen. Kangastilkuista ovat syntyneet nukketekstiilityö LEIKKI=ILO=LEIKKI ja lapsen mekko työssä OMAKUVA KOLMESSA TASOSSA.

Näyttelyssä on esillä kaksi esimerkkiä tekemistäni pellavaatteista. LIIVIHAME ja HOUSUT on tuotu esille omasta vaatekaapistani.

Minulle on ollut tärkeää käyttää vain luonnonkuiduista tehtyä tekstiilimateriaalia. Pidän eniten karheista ja himmeistä pinnoista. Suurinta nautintoa on tuottanut värien yhdisteleminen.


OMAKUVA KOLMESSA TASOSSA

Lapsenlapseni seisoo kankaiden mallitilkuista tekemässäni mekossa taustanaan minusta tehty öljymaalaus. Olemme molemmat kuvissa 5-vuotiaita.

  LEIKKI=ILO=LEIKKI

Nukenvaatteet ja sänkypeitto on tehty kankaiden jämäpaloista ja konekirjailluista tilkuista. Puusänky on hankittu kirpputorilta. 

 MILLENIUMPEITTO

MILLENIUMPEITTO on tehty omassa käytössä olleista villapaidoista, jotka on neulottu 70-luvulla. Olin syksyllä heittänyt suurimman osan omista villapaidoistani pesukoneeseen vanuttaakseni ne. Nimi millenium syntyi siitä, että uudenvuodenaattoiltana ryhdyin silppumaan neuleita kappaleiksi tehdäkseni niistä itselleni tilkkutakin. Homman aikana vaihtui vuosi, vuosisata ja vuosituhat.

Ryhtyessäni tekemään takkia olin jo muuttanut Fiskarsiin. Oli vuosi 2000. Kokoaminen oli vaikeaa ja tajusin, että takista tulisi liian sekava ja painava. Tuli siis peitto.

Tänä vuonna purin peitosta muutamia tilkkuja, jotka häiritsivät silmääni. Tilalle löysin hupenevista varastoistani tarpeeksi materiaalia peiton uudistamiseen. Nyt on mukana myös 80- ja 90-lukujen taite.







TYYNYSARJA  

Tyynynpäälliset syntyivät innostuksen vallassa jäljellä olevista neulepaloista heti TILAn näyttelyn jälkeen. 

Näyttelyssä on mallina tekemistäni pellavavaatteista keltaiset housut ja liivihame, jotka otin omasta kaapistani. Värin valitsin näyttelyn kokonaisväritystä ajatellen. Onoman showroom on maalattu voimakkaan siniseksi ja huomasin sen inspiroivan itseäni. Työni tulevat upeasti esille tässä tilassa.

Näyttely on avoinna ONOMAn aukioloaikoina, ensi viikonlopusta lähtien joka päivä juhannuksen alusviikolle asti.